نویسنده:
حامد فتحی نوازنده و مدرس گیتار

اختصاصی خانه گیتار ایران

classical guitar1 خرید گیتار

 

 

 

در این مقاله عمده بحث در زمینه ساز گیتار کلاسیک میباشد. متاسفانه نگرش غلطی در ذهنیت ها به وجود آمده با این عنوان که “در ابتدا سازی ارزان قیمت تهیه نمایید و اگر استعداد داشتید و یا علاقمند شدید ساز مناسبی تهیه نمایید!”

مسلما این فکر کاملا اشتباه و نادرست میباشد چراکه برای شروع هر سازی میبایست این ساز استانداردهای معمول را برخوردار باشد و هرقدر ساز از نظر کیفیت در سطح بالاتری باشد شما را بیشتر جذب خود مینماید و واقعیت این است که سبکهای جدی گیتار دشواری های خود را دارا میباشند و برای اجرای یک ملودی ساده که شاید برروی سازهای دیگر زیاد سخت نباشد، اصول اولیه صداگیری در گیتار بسیار سخت است، پس اگر قصد این را دارید به صورت جدی به سمت یادگیری این ساز بروید داشتن گیتاری مناسب شرط اولیه کار میباشد.

استانداردهای لازم یک گیتار داشتن شفافیت و تفکیک صدایی مناسب، بالانس میان سیمهای باس و تریبل، داشتن کیفیت چوب مناسب از نظر ساخت و پرداخت، داشتن اکشن مناسب و نداشتن گز در فرتهای مختلف و … میباشد که باید اینجا اشاره کرد که بسیاری از گیتارهای موجود در بازار، سازهای نامرغوبی هستندو جدا از عدم رعایت استاندارد در ساخت صدایی که تولید مینمایند، صوتی غیر شفاف دارند و همچنین دارای اکشن (فاصله سیم تا دسته) نامناسب و گزدار در قسمتهای مختلف (به دلایلی مثل تاب برداشتن دسته گیتار) و متاسفانه بدترین حالت فالشی های متعدد میباشند که در مرور زمان هم باعث میشود شما از نوازندگی دلزده شوید و اگر هم در صورتی با تمامی این سختیها کنار آمدید، گوش هایتان دچار آسیب جدی شود که در آینده تصحیح آن بسیار دشوار خواهد بود.

متاسفانه تفکرات اشتباهی که در بین حتی برخی از مدرسین گیتار در زمینه اکشن گیتار نیز دیده میشود که با این اعتقاد که اکشن بالا موجب میشود که دست شما برای ساز زدن قوی شود، توجهی به این نکته نمینمایند که داشتن اکشن مناسب یکی از مهمترین نکات برای ایجاد صدای مناسب توسط دست چپ است و مسلما برای ورزیده شدن انگشتان دست، تمرینات علمی مناسبی وجود دارد که از بحث ما خارج میباشد.

بسیاری از سازهای ارزان قیمت ساخت چین و یا داخل میباشد که به صورت انبوه تولید میشوند و در ساخت آنها بیشتر سعی شده است، ظاهر ساز زیبا و جذاب باشد که متاسفانه در این زمینه نیز علاقمندان آماتور گیتار بیش از آنکه به صدا و کیفیت ساخت گیتار توجه داشته باشد به رنگ آن توجه دارند!

از سوی دیگر بسیاری از گیتارهای مارک دار که با نام سازنده ای اسپانیایی عرضه میشود و دارای لیبل از کارخانه مشهوری نیز میباشند نیز، استاندارد لازم را ندارند چرا که در حال حاضر بازار گیتار ایران اشباع شده است از سازهای تقلبی که با نام اصلی بفروش میرسد. بسیاری از سازهای چینی با تغییر لیبل داخلی (برچسب داخل گیتار) و تعویض آن با یک لیبل از یک مارک مشهور گیتار در بازار به فروش میرسد و مسلما به هیچ عنوان تشخصیص این مورد از سوی کسی که آشنایی با این ساز ندارد ممکن نیست و حتی بسیاری از اساتید نیز از تشخیص آن عاجز میمانند.

گیتارهایی با روکش چوب و فروش آن به قمیت گزاف بعنوان گیتار دست ساز و تمام چوب نیز امری عادی شده است!

نمایندگی های متعدد گیتار و شرکت های مختلف نیز برای دور نبودن از بازار پر سود این نوع تجارت، به دور از این گونه تقلبها نیستند. خرید گیتار های خارج از رده کارخانه ها و کارگاه های گیتار مشهور و فروش آن به قیمتی چندین برابر نیز در بسیاری از شرکت ها دیده شده است و متاسفانه نظارتی هم در این زمینه وجود ندارد !.

حال چه باید کرد؟
مسلما در امر خرید گیتار دقت بسیاری باید نمود و بایستی به همراه شخصی که آشنایی کافی با ساز و ساختمان چوب داشته خرید نمایید و بایستی وقت و زمان مناسبی را به این امر اختصاص دهید.

بسیاری از گیتارهای دست ساز و مرغوب دارای کد و سریال و شناسنامه میباشند که میتوان به سایت آن شرکت رجوع نمود و پیگیری کرد، مسلما آدرس تمامی نمایندگی های معتبر نیز در سایت ها وجود دارد، هر چند بدون هیچ شکی این خرید نیز بایستی به همراه یک فرد آگاه صورت گیرد چرا که بازار ایران فرصت مناسبی است برای اشباع محصولات رده خارج و غیر استاندارد کشورهای دیگر هر چند کشور چین با داشتن کارگاه های متعدد تمامی مارک های مختلف گیتار را با کیفیت های متفاوت تولید میکند و گاهی بسیار تعجب بر انگیز است از اینکه گاهی قیمت گیتار های داخلی با نمونه اصلی خارجی آن تفاوت قیمت داشته و حتی پایین تر از قیمت رسمی آن میباشد که بدون هیچ شکی بایستی به کیفیت این قبیل سازها سک نمود.

در برخی از مواقع یک گیتار غیر مارک دار میتواند کیفیتی بسیار بالاتر از گیتارهای با مارک مشهور باشد و متاسفانه در این زمینه بسیاری از سازهای موجود در بازار سنتی فروش ساز تهران – جمهوری – اکثرا سازهای خارج از رده میباشند ولی به علت اینکه بسیاری خرید ساز را در برخی از مواقع برای دکوراسیون داخل منزل و یا هدیه فرض مینمایند در اکثر مواقع ساز خریداری شده پس از مدتی قابلیت حتی استفاده را از دست میدهد!

در هنگام خرید توجه زیادی به صحبت های فروشندگان در این زمینه نداشته باشید چرا که همواره یک ساز چینی میتواند به عنوان یک ساز اسپانیایی به شما معرفی شود و مسائلی مانند گارانتی و یا تعویض و این قبیل موارد تضمینی برای بازگشت سرمایه شما ندارد!

اما سازهای دست ساز داخلی نیز مزایا و معایب خاص خود را دارا میباشد در طی این چند ساله در زمینه ساخت گیتار سازندگانی در ایران مطرح شده اند که سازهای آنها از نظر کیفیت چوب بسیار بالاتر از سازهای هم قیمت خارجی میباشد البته سخن ما از سازندگان حرفه ای گیتار میباشد اما بسیاری از سازندگان داخلی نیز با توجه به شرایط بازار سازهای خود را با لیبل کارخانه های مختلف گیتار عرضه میکنند… هر چند این بحث همچنان وجود دارد که از نظر علم و تکنولوژی سازندگان داخل در مرحله آزمون و خطا بسر میبرند و مسلما برای رسیدن به ساز هایی با کیفیت بالا نیاز به دستگاه های نوین در این امر و تکنولوژی لازم میباشد.

تفات بارزی که در بین سازهای ساخت داخل و خارج، بیشتر در تفکیک صدا و ماندگاری لازمه آن میباشد. برای یک نوازنده حرفه ای، سازی که در استودیو مینوازد میبایست خاصیت تفکیک پذیری و همچنین بالانس بودن صدای میان باس و تریبل در اولویت می باشد که سازهای داخل در این زمینه از سازهای با کیفیت سازندگان اروپایی عقب هستند چرا که مسلما با وجود دستگاه های پیشرفته و همچنین تجربه چند قرن آنها نتیجه ای کمتر از این هم نمیتوان داشت.

در هر حال شما در هنگام خرید یک ساز خارجی با کیفیت و با استاندارد قسمتی از هزینه را بابت نشان تجاری آن نیز پرداخت میکنید و در خرید یک ساز ایرانی از یک سازنده بنام و معتبر حداقل این امیدواری را خواهید داشت که در صورت مشکلات ثانویه میتوانید گیتار را به دستان کسی بسپارید که توانایی تعمیر اساسی و مفید ساز را خواهد داشت و اکثرا این سازندگان، گیتارهایشان را با ضمانت چندین ساله ارائه میدهند و مسلما ضمانت این عده اعتبار آنان نیز میباشد.

اما در زمینه نحوه ساخت گیتار و انوع چوب در ساختمان گیتار نیز مختصری بیان میگوییم.

در گیتارهای کلاسیک مرغوب، بطور سنتی از رز وود برای پشت و پهلو، صنوبر برای صفحه صدا، ماهون برای دسته و آبنوس برای صفحه انگشت گذاری استفاده می شود. هرچند که این آغاز یک داستان پیچیده است. چنین چوب هایی در انواع مختلفی از نوع و کیفیت وجود دارند و از طرفی عملکرد صوتی آنها به طریقه بریدن،خشک کردن و سن آنها بستگی دارد.

در بسیاری از گیتار های ارزان قیمت از تخته های سه لایی برای ساخت گیتار استفاده شده و یا قسمت صفحه رویی گیتار از فقط چوب های ذکر شده میباشد، گیتار تمام چوبی و با کیفیت، از قیمت بالایی برخوردار است که اکثرا از محدوده یک میلیون تومان به بالا شروع میشود. گیتارهای سازندگان مشهور که تماما دست ساز باشد و از یک سازنده متوسط اروپایی، چندین میلیون هزینه خواهد داشت اما مسلما صرف تمام چوب و یا دست ساز بودن، معیار خوبی برای خرید یک گیتار نمیباشد چه بسا یک گیتار کارخانه ای با رعایت استاندارد، ممکن است بهتر از یک گیتار تمام چوب و دست ساز اما غیر استاندارد باشد!

نکته دیگر در رابطه با گیتارهای تمام چوب این است که اینگونه سازها به مرور زمان به کیفیت صدایی مناسب و کامل خود میرسند، بالاخص در گیتار های ساخته شده از صنوبر که صدای ساز پس از چند سال به کیفیت خوبی میرسد.

اما گیتار کلاسیک نیز انوع مختلفی دارد مانند گیتار کات اوی که منحنی یا برش خاصی در قسمت انتهایی گیتار دارد که بیشتر نوازندگان سبکهایی چون پاپ از این نوع گیتار استفاده مینمایند و اکثرا همراه یا پیکاپ می باشد که در خرید این ساز ها نیز مواردی که ذکر شد اهمیت دارد و همچنین بایستی پیکاپ مورد نظر صداگیری شود تا از سالم بودن آن مطمئن شوید در سازهای ارزان پیکاپ های بکار گرفته کیفیت بالایی ندارند، پس نباید توقع زیادی از صدای بدست آمده داشته باشیم چرا که یک پیکاپ خوب خود هزینه بالایی برای شما خواهد داشت. اگر قصد نوازندگی در استودیو را دارید مسلما پرداخت این هزینه ضرری را متوجه شما نمینماید.

اما نوع دیگر این ساز، گیتار فلامنکو میباشد. گیتار کلاسیک و فلامنکو از نظر ظاهری فرق خاصی با همدیگر نداشته و تنها در ساخت ساز کلاسیک و فلامنکو از چوب هایی استفاده میشود که شخصیت صدایی مورد نظر سبک کلاسیک که بایستی صدایی نرم و لطیف داشته باشد را ایجاد کند، در حالیکه گیتار فلامنکو طنینی خشن تر و تیزتر از گیتار کلاسیک دارا میباشد و گیتار فلامنکو عموما سبکتر از گیتار کلاسیک بوده و اکشن پایین تری نسب به گیتار کلاسیک دارد.

نکات ارائه شده تنها نکات کوچکی بود که امید است شما را در انتخاب یک ساز مناسب راهنمایی نماید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید:
cloob خرید گیتار viwio خرید گیتار twitter خرید گیتار facebook خرید گیتار google buzz خرید گیتار google خرید گیتار digg خرید گیتار yahoo خرید گیتار

هیچ مطلب مرتبطی وجود ندارد