مصاحبه  : حامد فتحی 

 این مصاحبه تلفنی به بیش از ۵ سال قبل برمیگردد  شاید هم بیشتر زمانیکه سایت گیتار برای همه تنها سایت تخصصی گیتار در ایران مشغول فعالیت بود هر چند امروز هم تنها سایت تخصصی گیتار در این زمینه سایت گیتار سرا “خانه گیتار ایران ” میباشد که ادامه دهنده همان خط و مشی فکری گذشته میباشد . در طی سالها دوستی و نشست و برخواست با مشاهیر موسیقی ایران شاید هیچ مصاحبه ای به گرمی و صمیمیت با آقای اردشیر فرح نبود  … فاصله  مکانی ما هزاران کیلومتر بود اما بقدری شیفته صحبت های ایشان شدم و همچنین صمیمیت و خضوع ایشان که همچنان از بهترین خاطران بنده میباشد این مصاحبه ماحصل چندین ساعت گپ و گفتگو با ایشان است که چکیده ای از آن تقدیم میشود .

حامد فتحی 

 

 

اردشیر نواختن گیتار را از ۱۲ سالگی در ایران شروع کرد.که ابتدا در زمینه موسیقی راک فعالیت مینمود. . چون تمام خانواده اش در رشته راه و ساختمان تحصیل کرده بودند،او هم در آنجا به تحصیل در این رشته پرداخت. و در آنجا بود که بیشتر با موسیقی راک و دنیای نوازندگی گیتار آشنا شد.در حین تحصیل با گروه های راک انگلیسی هم کار می کرد. بعد از ۵ سال به آمریکا رفت ، ابتدا در بوستون و سپس در کالیفرنیا ساکن شد تا اینکه دانشگاه تمام و دوران زندگی حرفه ای فرح، در زمینه موسیقی آغاز شد.

event5865 173x300 مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح

و همراه با استرانز گروه strunz & farah را تشکیل دادند که برگرفته از نام خانوادگی این دو موزیسین بود. حاصل کار این گروه تاکنون۱۴ CD و اجرای حدود ۷۰۰ کنسرت در تمام آمریکا و اجرای برنامه های متعدد با نوازندگان معروف دنیا در سبک های مختلف جاز ، راک و پاپ است. اما نقطه اوج این گروه در سال ۱۹۹۱ بود که به خاطرCD پنجم شان بهترین گروه سال آمریکا شناخته شدند و آلبومشان نیز حدود ۱۴ هفته به گفته فرح- Number one -در صدر آلبومها بود و حدود ۴۷ هفته در رتبهای دوم و سوم . علاوه بر این آلبوم بعدی آن ها در سال ۱۹۹۳ به نامAmerica نامزد دریافت جایزه گرمی (اسکارموسیقی) شد. و در سالهای بعد نیز این گروه توانست روند موقیت آمیز خود در زمینه ضبط آلبوم های جدید و همچنین برگذاری کنسرت ادامه دهد که همکاری با سایر نوازندگان برجسته و گروههای معتبر موسیقی را نیز شامل میشد.

در ابتدا مختصری از خود بگویید و اصلا چگونه علاقمند به گیتار شدید؟

والا من از همان بچگی علاقه به گیتار و موسیقی داشتم بعد کلاس چهارم – در سن نه سالگی شروع به آکوردئون زد کردم که آهنگهایی هم که با آکودئون میزدم آهنگهای کلاسیک – روسی – رومانی و. معمول اون زمان بود بعدشم که گیتار رو شروع کردم که در سن ۱۳-۱۳ ارکستر پاپ داشتیم و اون موقع ارکسترهای پاپ که کارهای خارجی میزدند خیلی رایج بود.

 

 

در سال ۱۹۶۹ به لندن رفتم و معماری و مهندسی راه و ساختمان خواندم و در ضمن هر شب هم گیتار میزدم چند سالی هم با گروههای راک اند رول انگلیسی میزدم. بعد سال ۱۹۷۴ اومدم آمریکاو رفتم دانشگاه بوستون و سپس سال ۱۹۷۶ اومدم به دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و ۱۹۷۹ که از دانشگاه فارغ التحصیل شدم که در همان زمان بود که موسیقی را به صورت حرفه ای کار کردم که در آنزمان با آقای خورخه استرانز آشنا شدم و از سال ۱۹۸۰ کارمون رو شروع کردیم که از همون موقع تا الان مشغول فعالیت در زمینه اجرا و کنسرت و ضبط بودیم.

وضعیت نوازندگی گیتار در آن زمان چگونه بود ؟

اون موقع در ایران چند نفر بودند که فلامنکو میزدند ولی سبک به اون صورت وجود نبود بودند کسانی که بودند میگفتند گبتار جاز که اون او جاز با این جزی که وجود داشت بسیار متفاوت بود و در حقیقت بیشتر گروههای پاپ بودند و عده معدودی کلاسیک یا فلامنکو میزدند ولی الان میدونم که در داخل خیلی بیشتر از این ها هست اون موقع سبک مبهم بود نه به صورت امروزی به این روشنی و واضحی.

 

رقابت سخت نبود و آیا ایرانی بودن و استفاده از فرهنگ ایرانی بشما در این زمینه کمک نکرد ؟

 

اینجا رقابت بسیار بسیار سخت هست و ایرانی بودن بنده بسیار تاثیر داشت برای اینکه اینجا نو آور بودن مهمترین چیز هست. مهمترین عنصری که باعث موفقیت میشه حتی اگه توی یک سبک مثل جز نو آوری کنید یک کار جدید هست وقدرتمند ترین مورد نو آوری هست.

آیا میشه کسی در داخل ایران به سبک های مختلف مثلا جز با فلامنکو بپردازد و به موفقیت برسد؟

بنظر من و این نظر شخصی من در اشخاص استعدادهای زیادی وجود دارد خیلی ها استعداد موزیک فلامنکو و یا جز رو دارند اما برای درک اصلی و شناخت واقعی باید به همون مملکت رفت مثلا اگر فلامنکو بخواهد باید برود به اسپانیا و بدون اینکه به اونجا بره بنظر من نمیشه به اون حد حرفه ای رسید و یا در جز ولی این دلیل نداشتن توانایی و استعداد نیست و میدونم در وجود ایرانی ها هست ولی دیدن و در بطن ماجرا قرار گرفتن چیز دیگریست ما خودمون تو ایران راک اند رول میزدیم اما وقتی من رفتم انگلیس تازه متوجه شدم راک اند رول یعنی چی با تکنیک ها و کلا با چیزهایی آشنا میشدید که قبلا شناختی در موردش نداشتید.

آیا بغیر از اجرا در گروه استرانز و فرح فعالیتها با سایر نوازنده ها یا ارتباط با آنها داشته اید؟

با آقای پاکو دلوسیا دوستی خیلی خوبی داریم تمام سی دی های ما که در میاد ایشون که میاد لس آنجلس برای کنسرت ما بهشون میدیم و حتی قبل از اینکه کار به بازار بیاد ما کار رو بهشون میدیم با آقای خراردو نونز در یک آلبوم ایشون به نام کالیما همکاری داشتیم با جرج بنسون کنسرت داشتیم.

strunz farah 360 300x201 مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح

 

با ال دی میولا دوستی داشتیم و برنامه ای ۲ سال پیش داشتیم و از نوازنده های دیگر میشه به استنلی کلارک و پیتر وایت و خیلی های دیگه که کارهایی مشترکی را داشتیم.

در مورد آلبومهایتان یک توضیحی بدهید و اینکه در چه سبکی هستند؟

ما در حال اتمام کار آلبوم ۱۵ هستیم که در سال ۱۹۹۱ بود که به خاطر آلبوم پنجم بهترین گروه سال آمریکا شناخته شدیم و در حدود ۱۴ هفتهNumber one بود و حدود ۴۷ هفته Number two , three . علاوه بر این آلبوم بعدی در سال ۱۹۹۳ به نام America نامزد دریافت جایزه گرمی (اسکارموسیقی) شد. در مورد سبکمون باید یه توضیحی بدم که سبک ما جز خالص نیست کاری که ما میکنیم آفریده خودمونه آفریده استرانز و فرح یعنی سبکی نیست که بگیم ما میخایم تو این سبک کار کنیم البته علاقه به موسیقی فلامنکو شنیده میشود اما فلامنکو هم نیست.

 

ما اصلا با پنجه ساز نمیزنیم یا بگیم جز خالص در کل استرانز از آمریکای لاتین و من از ایران و از این ۲ فرهنگ خیلی استفاده کردیم و این موزیک زاییده ساعت ها تمرین ها و نواختن های خودمون هست و واقعا جواب به این سوال که سبک ما چی هست سخته و هر کسی یه اسمی براش گذاشته خیلی ها میگویند فلامنکو که صد در صد غلطه خیلی ها هم میگویند World Music ولی کلا توی سبک موسیقی بدون خواننده و اینسترومنتال بیشتر با نوازنده های جز یا در فستیوالهای جز فعالیت داشتیم ولی کار ما نه جز هست نه فلامنکو موسیقی استرانز و فرح باید بگیم.

 

آیا با نوازنده های ایرانی نیز فعالیت مشترکی داشته اید?

از نوازنده های ایرانی با آقای بابک امینی که شخصیت خیلی خوبی داشتند ودر آلبومی که داشتند بنده در دو قطعه همکاری داشتم که کار ایشون هم همینطور ؛ نمیشه گفت که فلامنکو هست یا کلاسیک موسیقی بابک امینی هست.

 

با نوازنده های داخل آشنا هستید و آیا از تحولات اینجا در زمینه موسیقی و نوازندگی با خبر هستید?

والا اینطور که من میدونم و میشنوم پیشرفت بسیار داشته اما متاسفانه ارتباط چندانی ندارم دلم میخاد بیشتر رابطه داشته باشم دوستی با آقای بابک امینی باعث شد با چند تا از موزیسین های با استعداد ایرانی منجمله آقای بابک ریاحی که گیتار باس میزدند و بسیار عالی و خوب بودند آشنا بشوم.

شما مدتها به ایران سفری نداشتید چرا؟

دلیلش اینکه سر من واقفعا شلوغه متاسفانه از ۲ سال قبل از انقلاب به ایران نیومدم ولی به امیدوارم اگه فرصتش بشه من آرزومه بیام و حتی اگه موقعیتی که بشه تمام گروه را ایران بیاریم و کنسرت بدیم و از اون طریق با مردم ایران و نوزانده ها رابطه ایجاد پیداکنم و واقعا این آرزوی بزرگ منه که اینطوری به ایران بیام.

تحصبلات در موسیقی چقدر میتونه تاثیر داشته؟

من خودم تحصیلات موسیقی نداشتم اما خیلی دلم میخواست تحصیلات موسیقی داشته باشم و داشتنش خیلی بهتر از نداشتنشه اما هستند خیلی از نوازنده هایی که تحصیلات موسیقی نداشتند و به مرتبه هایی بالایی از نوازندگی رسیدند مثل پاکو دلوسیا

در حال حاضر از بعد نوازندگی به دنبال چه هدف و آرزویی هستید ؟

والا همین صحبت که در مورد پاپ کردیم ؛ من رابطه ایجاد کردن با مردم برایم خیلی مهمه چرا که مردم را خیلی دوست دارم و عاشق این ارتباط هستم من فکر میکنم در رابطه با تکنیک خیلی کار کردیم چون کار ما خیلی تکنیکیه و یکی ازدلایلی مشهور بودن ما همین تکنیکال بودن ماست اما بعد از اینکه سالها این کار رو کردیم و کنسرت دادیم من الان چیزی که دربارش خیلی زیاد فکر میکنم اینکه چطور با این گیتار با مردم ارتباط برقرا کنم یعنی یه آدم عادی که گیتاریست نیست گیتار تو رو بشنوه و مورد توجه قرار بگیره بدون اینکه نوازنده از تکنیک کارش کم کنه بعضیا این کا رو خیلی خوب میکنند برای اینکه ما موزیسین های که تکنیکال هستیم اینقدر تو کار خودمون غرق میشیم که گاهی اوقات مردم رو فراموش میکنیم اینکه من میخام هرچه بیشتر و بیشتر با گیتار با مردم رابطه برقرا کنم همانطور که یک خواننده این کار رو میکنه چون وقتی میخونه و شعر میگه و شعر هم خیلی راحت قابل فهم هست برای بقیه و وقتی اون شعر و صدا مورد توجه قرار بگیره اون رابطه ایجاد میشه و این کار را با گیتار انجام دادن خیلی سخته کههدف من این ارتباط هست.

فضای موسیقی در آمریکا چگونه هست آیا کارها با کیفیت سابق هست یا به سمت تجاری شدن میرود؟

والا استقبال از تمامی سبک ها استقبال میشه ولی متاسفانه باید بگم از سبک موسیقی جز استقبال خیلی کم شده و متاسفانه من از جو موسیقی دنیای موزیک اینجا گله مندم از موقعیکه این رپ موزیک و هیپ ها به دنیای موسیقی معرفی شده اند سطح موزیک خیلی پایین رفته حتی رادیوهای جز و کلاسیک هست اما خیلی کمتر و یه مدتی هست یک موزیک آمده بنام اسموت جز و یه جورای کیفیت موزیک جز را خیلی آورده پایین و موزیسن ها از این مورد خیلی گله دارند و ناراحت هستند. متاسفانه الان موزیکی که مورد استقبال قرار میگیرد موزیک کامپیوتری ؛ موزیک هیپ هاپ و از این موسیقی های بی ارزش هست ولی از هیچی از علاقه نوازندگان کم نشده اما وقتی جوانها کمتر موسیقی خوب بشنوند کمتر تشویق میشوند به اجرای و گوش دادن به کاری با ارزش و با کیفیت در حالیکه زمانیکه ما جوان بودیم نوازنده های خیلی خوبی در تمامی سبکها بودند. مثل جیمی هندریکس -جرج بنسون -اریک کلاپتنون تا پاکو دلوسیا در فلامنکو یا سگوویا – جان ویلیامز در کلاسیک و در آن برهه زمانی موزیک راک اند رول دنیا گیر بود و تو اون موزیک نوازندگی خیلی مهم و چشمگیر تز بود مخصولا ازواخر دهه ۶۰ گروهای مثل Cream – لد زپلین – جیمی هندریکس گیتار و نوازندگی یه چیز خیلی مهم بود.

من که در سال ۱۹۶۹ آمدم به لندن همه گیتار میزدند گیتار سالها مهمترین ساز یک ارکستر ومورد توجه ترین ساز موزیک راک اند رول بود اما اون حالت متاسفانه وچود ندارههرچند موزیک راک اند رول هست اما مثل قدیم نیست.

آیا این جو از موسیقی بر روی کار شما تاثیری نگذاشت آیا باعث نشد به سمت تجاری شدن برود؟

ما تا اونجا که ممکنه سعی کردیم کارمون رو به نحو احسن انجام بدیم اما گاهی اوقات در همون کار باید بعضی از عوامل تجاری را استفاده کنیم نه اینکه موزیک رو عوض کنیم اما از عناصری در موسیقیمون استفاده کردیم اینکار را باید یه گروه انجام بده تا موزیکش تو رادیو پخش بشه تا موزیکش دوام بیاره وگرنه خیلی سریع از بین میره جامعه بسیار بی رحمیه شما میتونید یه سال محبوب باشید و در سال دیگه هیچ شما اینجا میتونید از همه چیز به هیچ چی برسید یا بلعکس ولی با همیشه سعی کردیم اون موزیک را به نحو احسن انجام بدیم و محبوبیت کار ما بخاطر کیفیت کار ما هست.

آیا شما به موسیقی ایران نیز علاقمندید؟

بله بسیار علاقمندم و همیشه سعی کردم تا در کارهایم از فرهنگ و موسیقی ایرانی استفاده کنم بسیار جالب است بدانید درآلبوم دوم ما من تاآنجاییکه ار موسیقی ایران اطلاع ىاشتم از این موسیقی استفاده کردم هر چند اطلاعات زیادی در مورد ردیف ها و غیره ندارم اما سعی کردم تااین موسیقی را بر روی گیتار پیاده کنم که در نهایت این کار بسیار مورد توجه قرار گرفت و چه خوب میشد که آهنگسارانی در زمینه گیتار کلاسیک داشتیم تا موسیقی ایرانی را بر روی گیتار استفاده کنند بنظر من بهترین نوع آوری استفاده از فرهنگ خودمون هست حتی در موسیقی فلامنکو حتی میشه بلوز زد اما با شخصیت ایرانی و فکر میکنم در این زمینه باید کار بیشتری انجام داد.

کار آینده؟: در حال حاضر بر روی آلبوم جدیدمان کار میکنیم که نزدیک ۲سالی هست که روش کار میکنیم.

 

پیام شما به نوازنده های داخل ایران: یک پیام خیلی مهمی که من به تمام نوانده ها و نه فقط گیتاریست بلکه تمام نوازنده ها و تمام هنرمندهای ایرانی دارم اینه که ایرانی بودن را هیچ وقت فراموش نکنند همیشه یادشون باشه ما ایرانی هستیم فرهنگون فرهنگ ایرانیه و این قویترین عامل هنریه در یک شخص اینکه کجا ئیه و کجا بدنیا اومده و کجا بزرگ شده ما ها خیلی وقتا تحت تاثیر موزیک غرب قرار میگیریم. فکر مینیم مثلا نوازنده های غرب بخاطر اینکه پر آوازه هستند ومعروف هستند خیلی بالا هستند و نا خود آگاه خیلی وقتها سعی میکنیم مثل اونا باشیم این هیچ چیز بدی نیست این یه مقدار تقلید و تحت تاثیر قرار گرفتن بد نیست ولی تا یه اندازه ای و همیشه بایدیادمون باشه از خودمون و ایرانی بودنمون از کارمون باید یک اثری باشه و اگر نباشه اینکار در نظر بقیه مردم دنیا اون ارزشی را که باید داشته باشد را نمیتواند داشته باشد تقلید بیش از حد نباشد این را بخاطر یک سری کارهایی که از ایران بیرون میاد میگم وبخاطر اینکه کار ما در آمریکا خیلی مورد توجه قرار گرفت بخاطر همین بخاطراستفاده از فرهنگ ایرانی و استفاده از فرهنگ لاتین همکارم آقای استرانز اصلیتمون را نباید فراموش کرد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید:
cloob مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح viwio مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح twitter مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح facebook مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح google buzz مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح google مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح digg مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح yahoo مصاحبه اختصاصی با نوازنده بر جسته ایران اردشیر فرح

Related posts:

  1. نگاهی به وضعیت نوازندگی و تدریس گیتار در ایران ۲
  2. افتتاح سایت ” خانه گیتار ایران “
  3. مصاحبه با ال دی میولا نوازنده برجسته گیتار جز
  4. مصاحبه اختصاصی سایت Guitar4all با نوازنده فرانسوی فلوریان کنیل
  5. Eva Fampas نوازنده گیتار کلاسیک
  6. پاکو پنا و حضور در ایران
  7. مصاحبه با Miriam Mendezc
  8. مصاحبه با مانولو سنلوکار
  9. مصاحبه اختصاصی با دکتر لیلی افشار
  10. مصاحبه با اردشیر فرح