اگر نگاهی به بازار نشر موسیقی بالاخص در چاپ و نشر آثار مرتبط با گیتار کلاسیک باشیم معدود کتابی را میتوان یافت که نکته ای بدیع و یا حتی استاندارد در آن باشد .متدهای آموزشی که این روزها بازارش نیز داغ شده است اکثرا فاقد ارزش از بعد آموزشی می‌باشد مجموعه‌ای از نت‌های آهنگسازان مختلف و بدون هیچ ویرایش و هدفی که تنها عنوان نویسنده را یدک می‌کشد که شاید بیشتر جنبه‌ی مادی را در نظر داشته باشد و یا شهرت نویسنده (! )
فرزین طهرانیان نوازنده گیتار کلاسیک و مدرس دانشگاه در طی سال‌های اخیر کتاب‌هایی به این بازار عرضه کرده است که جای تامل و تقدیر دارد، بدون هیچ توضیح اضافه‌ای به سراغ این کتاب می‌رویم.

هارمونی مقدمانی جز برای نوازندگان گیتار کلاسیک

موسیقی جَز: در بسیاری از کتاب‌های موسیقی بصورت خیلی خلاصه آنرا این‌چنین معرفی میکنند؛ جز سبکی است که ریشه در بداهه‌پردازی دارد و ویژگی آن ریتم سنکپ دار و ضرباهنگ مداوم است و با سازها و رنگ‌آمیزی خاصی اجرا می‌شود؛ این سبک در آمریکا و بیشتر به وسیله سیاهپوستان تکامل یافت و در اوایل قرن بیستم به سبکی محبوب بدل شد.

در حالیکه این سبک از موسیقی بسیار محبوب است و بدرستی آنرا موسیقی مطرح قرن بیستم می‌نامند و متاسفانه در زمینه‌ی معرفی و آموزش این سبک در ایران آنچنان تفکر جدی صورت نگرفته است و شاید عاری از کتاب و یا متد آموزشی که بتواند مسیر صحیح پیش روی نوازنده بگذارد. از سوی دیگر در حال حاضر نوازندگان و آهنگسازان گیتار کلاسیک معاصر بسیار از این سبک تاثیر گرفته اند شاید عنصر خلاقیت نکته‌ایست که نوازندگان گیتار کلاسیک در آموزش و نوازندگی از آن غافل شده اند و آشنایی با این سبک مسلما دریچه و نگاهِ جدیدی برای وی بوجود خواهد آورد.
در این مصاحبه سعی شده است تا با اهداف نویسنده در تالیف این کتاب آشنا شویم.

حامد فتحی

********************************

“موسیقی جز برای نوازندگان گیتار کلاسیک “این اولین نکته ایست که در این کتاب بچشم میخورد آیا آشنایی با هارمونی موسیقی جز و اجرای عملی آن برای یک نوازنده گیتار کلاسیک الزامیست ؟ و اینکه کلا مطالعه‌ی این کتاب چه کمکی به نوازندگی در این سبک خواهد کرد ؟

_ از ابتدای قرن بیستم موسیقی جز به همراه سایر جنبه‌های زندگی آمریکایی سایه خود را بر دنیا و دنیای هنر انداخته است؛ بی تردید برای موسیقیدانان امروز آشنایی با موسیقی جز یک الزام است، رپرتوار معاصر گیتار کلاسیک به شدت تحت تاثیر این موسیقی است آثار آهنگسازانی چون “آندره یورک” و “برایان هید” از آمریکا، “کوشکین” از روسیه، “امیل هرادسکی” از لهستان، “رولاند دینس” از فرانسه، “دوشان بوگدانوویچ” از صربستان و “اولک بویکا” از اوکراین که در مسابقه‌ها و امتحانات ورودی دانشگاه‌ها هم مورد توجه هستند با توجه خاص به موسیقی جز خلق شده اند .

این کتاب جهت مطالعه نیست یک کتاب کاملا کاربردی و عملی است که از لحظه اول بر اساس آنچه در مقدمه توصیه شده است باید مورد تمرین قرار گیرد . کاری که امروز در ایران به عنوان نوازندگی گیتار کلاسیک تدریس می شود عملا قطعه نوازی است و نه گیتار نوازی! یک دانشجو وارد دانشگاه می شود و در طول هشت ترم دوره کارشناسی چنانچه با استعداد پویا و پرتلاش باشد در حدود بیست و چهار قطعه خواهد نواخت، آیا این یعنی نوازنده گیتار است؟ همین فرد فارغ‌التحصیل در یک استودیو از نواختن یک تعداد آکورد عاجز است.

برای یک آهنگساز، گیتار کلاسیک یک ساز است و نه مجموعه‌ای از قطعات از این‌رو یک نوازنده گیتار باید بتواند آکورد‌ها را به خوبی بشناسد و به راحتی با ریتم‌های گوناگون اجرا نماید. این کتاب قبل از هر چیز سعی دارد نوازنده‌ی گیتار را با نواختن تمام آکوردهای مهم روی دسته‌ی گیتار آشنا کرده و به مهارت برساند و با تعدادی از الگوهای هارمونیک جز آشنا نماید .

این کتاب بنوعی آشنایی با مفاهیم اولیه موسیقی جز بود شاید آشنایی با این موسیقی که بسیار هم در ایران ناشناخته مانده است؛ اما آیا نوازنده بصورت کاربردی می‌تواند در تنظیم قطعات و یا هارمونیزه کردن ملودی‌های مختلف از آن استفاده کند ؟

_ البته که می‌تواند! اما باید توجه کرد که این به میزان ذوق، سلیقه و شجاعت نوازنده هم بستگی دارد. این کتاب بیشتر می‌خواهد نوازنده گیتار را به خلاقیت هدایت کند چیزی که در گیتار کلاسیک در ایران کاملا مهجور است.

گرفتن آکوردهای جز نیز روش والگوی خود را دارد وشیوه انگشت گذاری خاصی مرسوم است و کاملا متفاوت با آکوردهای مرسوم در گیتار کلاسیک؛ بنظر شما ارائه‌ی الگوهای تصویری نمی‌توانست مفید واقع شود؟ یا نیت تنها حصول صدای مورد نیاز از آکورد مورد نظر می‌باشد و نه الزامی به فرم انگشت‌گذاری خاص؟

_ اتفاق بسیار بد برای گیتار اضافه شدن الگوهای تصویری و تبلیچر است این دو منفعت زیادی دارند و آن یادگیری ساده و بدون معلم است اما ضرر بزرگ این است که هنرجو هرگز نمی‌داند که در حال نواختن چیست! در ضمن از الگوهای انگشت‌گذاری گیتار کلاسیک استفاده کرده‌ایم و به هیچ‌وجه از انگشت‌گذاری‌های متداول در گیتار الکتریک استفاده نشده است، هنرجویان عزیز نیز لازم است از روی نت بنوازند در غیر این صورت به شدت گمراه می شوند .

فقدان سی دی صوتی برای نمونه‌های ارائه شده شاید یکی از نقاط ضعف این کتاب از نظر بنده باشد نبود این نمونه صوتی دلیل بر بی نیازی بود یا نکته ای دیگر؟

_ این کتاب به هیچ‌وجه به سی‌دی و نمونه‌ی صوتی یا تصویری نیاز ندارد، ضرر کتاب‌های با سی‌دی یا دی‌وی‌دی از این رو است که هنرجو تنها به نمونه‌های صوتی مراجعه کرده و از متن کتاب که تئوری را شرح می دهد به کل غافل می شود، این کتاب باید قدم به قدم مطالعه شود و بر اساس توضیحات کتاب تمرینات انجام شود.
معمولا کتاب‌هایی که همراه دی‌وی‌دی هستند مولف در دی‌وی‌دی به خودنمایی می‌پردازد تا تدریس! کتاب‌هایی که لازم است نمونه تصویری داشته باشند کتاب‌های متد و تکنیک هستند که هنرجو بتواند نحوه‌‌ی صحیح اجرای تکنیک را ببیند این کتاب، کتاب تکنیک نیست و باید مطالعه و تمرین شود!

عنوان کتاب “هارمونی مقدماتی جز برای نوازندگان گیتار کلاسیک” می‌باشد آیا در آینده شاهد کتاب دیگری در این زمینه هستیم؟

_ در حال حاضر کتاب مستر کلاس‌های گیتار کلاسیک را آماده چاپ دارم که به زودی چاپ خواهد شد؛ این کتاب شامل تمام تمریناتی است که در ۱۴ سال گذشته در مسترکلاس‌های گوناگون یاد گرفته‌ام و تا به حال در کتابی ندیده‌ام.

همچنین در حال ترجمه‌ی کتاب “تاریخ موسیقی روسیه” هستم که یک کتاب دو جلدی است و به زودی به دست ناشر می‌رسد . در سال آیند نیز کتاب “هارمونی جز” را ترجمه و ارائه خواهم داد کتابی به قلم “چوگانوو” که استاد کنسرواتوار مسکو است؛ این کتاب را هم تا نیمه ترجمه کرده‌ام و درحال نت‌نگاری آن هستم .

همینطور دومین آلبوم تکنوازی من در حال ضبط است که در آن آثاری با هارمونی جز وجود دارد. آلبوم دیگری که در دست تهیه دارم مجموعه‌ای است از قطعات جز استاندارد که با گروه خودم اجرا و ضبط خواهد شد (در گیتار کلاسیک و ساز کوبه ای).

آلبوم دیگری هم در دست تهیه است که همنوازی‌های گیتار کلاسیک است شامل دوئت و تریو که در فرصت مناسب معرفی خواهد شد .

درماه های اخیر شاهد فعالیتی در زمینه اجرای موسیقی بومی و قطعات محلی با تنظیم متفاوتی بودیم کمی در این زمینه توضیح میدهید؟ آیا این قطعات ماحصل همان نگاه یک نوازنده گیتار کلاسیک نسبت به موسیقی جز و استفاده کاربردی از آناست ؟

_ من تکنیک نوازندگی‌ام نوازندگی گیتار کلاسیک است و به دلیل کوتاهی عمر قصد اینکه تغییر سبک ناگهانی بدهم ندارم و از اینکه گیتار کلاسیک می‌زنم بسیار هم خوشحالم اما به موسیقی جز علاقمندم و ۸ سال است که در این زمینه تمرین و تحقیق می کنم؛ فکر می‌کنم نحوه‌ای که به ما گیتار کلاسیک آموزش داده شد خلاقیت را بسیار در هنرجو کاهش می دهد.

این قطعات در واقع تلاش‌هایی هستند که در حال انجام آنها هستم؛ دنیای امروز و دیروز موسیقی قلمرو خوانندگان بوده است و من همیشه عاشق و شیفته موسیقی بی کلام بوده ام چراکه همه‌ی مرزها را می.شکافد. یک آرزو دارم و آن اینست که روزی در کشورهایی غیر از ایران به ملودی‌های ایرانی گوش دهند و البته بدانند که این ملودی ایرانی است برای این هدف تلاش می کنم.

در انتها اگر نکته‌ای لازم به ذکر می‌دانید بیان کنید

_ تنها نکته اینکه هنرجویانی که قصد استفاده از این کتاب را دارند باید ابتدا مقدمه را بخوانند و مو به مو عمل کنند، سپاس از شما و اینکه شاد باشید !

در این کتاب می خوانید :

اورتور
بخش اول – خانواده آکوردها
۱- خانواده ماژور ((Maj7
۲- الگوهای انگشت گذاری قابل انتقال برای آکورد Maj
۳- -الگوی انگشت گذاری قابل انتقال آکورد Maj7
۴- خانواده مینور(min7)
۵- الگوهای انگشت گذاری قابل انتقال آکورد min
۶- الگوهای انگشت گذاری قابل انتقال آکورد ۷min
۷- خانواده دومینانت ( ۷ )
۸- الگوهای انگشت گذاری قابل انتقال آکورد ۷ ( دومینانت سپت آکورد )
۹- آکوردهای کاسته و نیم کاسته
۱۰- الگوهای انگشت گذاری قابل انتقال آکورد dim و m7b5
۱۱- معرفی سیکل چهار – ۴th Cycle
بخش دوم – آشنایی با سیکلهای آکوردی و بدا هه نوازی بر روی این سیکلها
۱- سیکل I-vi-ii-V7 در گامهای ماژور
۲- کلیشه یا الگو
۳- کلیشه ماژور
۴- سیکل im7 – iim7b5 – V7 – im7 در گامهای مینور
۵- کلیشه مینور
بخش سوم – بلوز
۱- هارمونی بلوز
۲- تعریف ریف riff
۳- ریفهای بلوز
۴- کلیشه دومینانت
۵- نحوه بداهه نوازی بر روی سیکل بلوز با استفاده از کلیشه ها
۶- نوشتن یک سلو solo
۷- معرفی مد میکسولیدین mixolydian
۸- Blues pentatonic 9
۹- – ریتمها
ریتمها – سوینگ – باسانووا- جز والس – چاچا – رومبا – بیگین
۱۰- بداهه نوازی بر روی حالتهای مختلف سیکل چهار
پیوست ۱- آکوردهای بسط یافته
پیوست ۲- هارمونی برگشت Turn Around
فهرست منابع

محلهای فروش کتاب

فروشگاه بتهوون
فروشگاه پارت
نشر پنجره – میدان پالیزی
نشر چشمه – زیر پل کریم خان
شهر کتاب مرکزی
شهر کتاب آرین
شهر کتاب ابن سینا
شهر کتاب نیاوران

این مطلب را به اشتراک بگذارید:
cloob مصاحبه با فرزین طهرانیان viwio مصاحبه با فرزین طهرانیان twitter مصاحبه با فرزین طهرانیان facebook مصاحبه با فرزین طهرانیان google buzz مصاحبه با فرزین طهرانیان google مصاحبه با فرزین طهرانیان digg مصاحبه با فرزین طهرانیان yahoo مصاحبه با فرزین طهرانیان

Related posts:

  1. مصاحبه با جولیان بریم
  2. فرت برد و انگشت گذاری
  3. مصاحبه اختصاصی سایت Guitar4all با نوازنده فرانسوی فلوریان کنیل
  4. مصاحبه با باقر موذن نوازنده گیتار کلاسیک
  5. مصاحبه با Stepan Rak
  6. مصاحبه با آنا ویدویک
  7. مصاحبه با ویلیام کانن گایزر
  8. مصاحبه با چیکوئلو
  9. مصاحبه با Miriam Mendezc
  10. مصاحبه اختصاصی با دکتر لیلی افشار